1-2-3 Dræb din skriveblokering

Hvorfor er det så svært at få skrevet den tekst? Kan fingrene da ikke bare sættes på autopilot og klare resten selv? Det ville unægteligt være nemmere (og smart!), men dine tanker har en finger (!) med i spillet. Derfor er du nødt til at tænke dem ind i din skriveproces.

Solen skinner, og det trækker i dig for at mærke de (sjældne) lune stråler, mens du kaster dig over den sidste nye krimi. Eller det er gråt og koldt, regnen pisker mod ruden, og du kan svagt høre, hvordan tæppet på sofaen kalder på dit selskab.

Vejret er (muligvis) menneskets bedste ven til at finde undskyldninger for vores sindsstemning. Og vi er eksperter i at kringle den videre til, hvorfor vi ikke lige får klaret den opgave, der i sin utålmodighed venter på at blive løst.

Skriveblokering, kalder nogen det. Ja, det kan hænde. Men hvem eller hvad blokerer for skrivningen? Sandsynligvis os selv. I de fleste tilfælde af skriveblokering er der nok snarere tale om manglende motivation, utilstrækkelig viden eller noget helt tredje.

Bliv bevidst om dine tanker

En ny tekst (eller en gammel, du har trasket alt for meget rundt i) kræver en omgang energi og gåpåmod. Selv med fingre, der i deres skrivelyst danser over tastaturet og nærmest skriver teksten for dig, er hovedet altså nødt til at følge med.

Hov, hæng lige på, jeg skal lige tjekke nyhederne. Og måske er der kommet svar på det tilbud, jeg sendte i sidste uge, så jeg tjekker også lige mailen.

Var det lige en overspringshandling? Hjernen, der et øjeblik spillede dig et puds og fortalte, at der var noget meget vigtigere, du lige skulle ordne?

Ja, det sker (også) for os alle (næsten – nogle er ualmindeligt dygtige til at holde fokus).

Men! Det gode er, at når du er bevidst om, at du (måske) har lidt svært ved at få skrevet din tekst færdig, så kan du også gøre noget ved det.

Her kommer 3 tips til, hvordan du kommer i gang – eller videre – med din tekst. Er du stadig med?

Tips til at dræbe din “skriveblokering”

1. Find årsagen

Hvorfor er et af mine yndlingsord. Du kan nemlig komme vidt omkring og helt ind til kernen med det ord. Så: Hvorfor skriver du ikke lige nu?

Gransk din hjerne. Sidder du dårligt, eller er rummet trangt? Skift dine omgivelser ud. Er dit hoved fyldt med alle mulige (på nuværende tidspunkt irrelevante) tanker? Skriv dem ned – og tag dig af dem senere. Ved du ikke nok om emnet? Gå ombord i emnet og lav din research grundigt, inden du igen kaster dig over tastaturet.

Mangler motivationen? Hvorfor? (Den havde du set komme, ikk’?) Hvis skrivningen er blevet en sur pligt, er du nødt til at vende billedet. Hvordan kan du gøre det til noget sjovt, noget rart, noget spændende?

Vær bundærlig over for dig selv, når du svarer på, hvorfor du ikke skriver. Kun sådan kan du kommer skridtet nærmere en færdig (og god!) tekst.

2. Just do it!

Nikes slogan “Just do it.” kender du sikkert. Det er noget med bare at kaste sig ud i det. Og det er netop, hvad du skal. Bare gør det! Eller som Richard Branson (du ved, ham med alle Virgin-selskaberne) ynder at sige “Screw it, let’s do it” – hvorefter han kaster sig ud i alverdens eventyr, nogle mere vovede end andre. Hop med!

Glem din indre censor, den onde tvilling på din venstre skulder, der fortæller dig om alle de fejl, du laver undervejs. Kast dig ud i det og bare skriv!

Som med alt andet gør øvelse mester, også når du skal skrive. Kun ved at øve dig bliver du hurtigere, bedre og har større modstandskraft mod den onde skriveblokering.

Beslut dig for, at NU sætter du dig godt til rette ved tastaturet og skriver alt det, der er relevant for dit emne. Og skulle der komme noget knap så relevant med, så lad det få lidt plads – og slet det senere.

Når du har skrevet alt det, du kan komme i tanke om, kan du læse din tekst igennem og begynde at rette. Ikke før.

3. Du er helt blank – få styr på hjernen med et mindmap

Der kommer absolut intet til dig? Ingen ord, der sniger sig fra hjernen ned gennem armene ud i fingrene og dukker op på skærmen?

Okay, det er nok ikke helt så slemt alligevel. Du har (forhåbentlig) den viden, du skal bruge, så prøv at organisere den i et mindmap.

Tag et stykke hvidt, ulinjeret og blankt papir, minimum størrelse A4. Fat en blyant eller kuglepen. Gammeldags, ja, men det sætter din kreativitet i gang, og den har du brug for nu. Og så kan du nemmere tegne små symboler eller grafik, der illustrerer dine ord.

Bliv klogere og opnå vækst

Modtag nyheder, værktøjer, tips og tricks

 

Lad os komme i gang

Skriv først dit emne i midten. Lav en cirkel omkring ordet. Rundt om skriver du nu alle de ord, der er relevante for emnet. Ram hvert ord ind med en cirkel og forbind det nye ord og ordet i centrum med en streg. Disse ord er dine “underemner”.

Nogle af de ord, du får skrevet, hænger måske mere sammen med et af “underemnerne” end centrum-ordet. Så forbind det nye ord og underemnet med en streg.

Har du skrevet alle de ord, du kan komme i tanke om?

Godt. Kig på dit mindmap og beslut, hvilke ord der skal dækkes i din tekst. Har du mange ord, har du sandsynligvis indhold til flere tekster.

Begynd nu at skrive lidt om de forskellige ord, du har valgt ud. Hvorfor er det relevant for din læser? Hvordan hjælper det din læser? Hvorfor vil du gerne fortælle det? Kom hele vejen rundt om ordene.

Nu skal du “bare” rette teksten igennem og forbinde tekstbidderne, så den samlede tekst flyder naturligt.

Sådan! Det var dén skriveblokering.

Tag en pause

Lige en sidste bemærkning, inden du kaster dig over din tekst.

Ligegyldigt, om ordene sidder fast, eller om du netop har fremtryllet en fantastisk tekst, så har både din krop og din hjerne brug for en pause. Gå en tur. De bedste idéer og kreative vendinger kommer ofte, når vi netop ikke arbejder på at finde dem.

Læg din tekst til side. Måske en time, måske til i morgen. Og læs den så igennem igen. Ved at få teksten på afstand kan du nemmere se de små fejl og tunge vendinger og få dem rettet, så den endelige tekst står helt skarpt.

Driller det stadig?

Sidder ordene bare fast, eller har du konkluderet, at årsagen til din skriveblokering er manglende lyst? Så kontakt os. Hos intoto – Online Markedsføring får vi ord til at blive til kunder.

Skrevet af

Camilla

Camilla har en uddannelse som cand.comm. fra RUC og ITU og en projektlederuddannelse fra Mannaz. Camillas primære fokus er webkommunikation og kommunikationsstrategi.